Албумът Филипополис бе представен в Alchemist Residence
Албумът Филипополис бе представен в Alchemist Residence

"Филипополис" събра президента Петър Стоянов и трима кандидати за кмет на Пловдив.

Представянето на най-новия албум "Филипополис", на археолога Елена Кесякова и на Димитър (Мимо) Райчев, дългогодишен изследовател и документалист, събра в обновената и разширена Alchemist Residence в Белащица трима кандидати за кмет на Пловдив - Здравко Димитров /ГЕРБ/, Дани Каназирева /Съюз за Пловдив/ и Николай Бухалов /Кауза Пловдив/ и президента Петър Стоянов /1997-2002/.

Радвам се да видя, че сме събрали всички по повод новия ни албум с Елена, откри вечерта Райчев. Той откровено призна, че за неговата подготовка са хвърлили доста труд, но си е струвало. След това даде думата на своя близък приятел - президента Стоянов, който благодари на авторите за усилията, защото книга след книга, страница след страница се пише историята на Пловдив.

Държавният глава /1997-2002/ изрази признателност и към братята близнаци докторите Невен и Ангел Енчеви за помощта книгата да види бял свят и за гостоприемството. "Познавам ги от самото им раждане, защото техният баща Йордан Енчев беше нашият любим учител в гимназията /б.а. - СОУ „Патриах Евтимий“, бившата „Лиляна Димитрова“/", заяви Стоянов.

"Прочетох много внимателно албума, който е доработено издание на предишна книга на авторите от 2008 г., но е много по-добър. Той е отправна точка на една фантазия въз основа на това, което виждаме и ни прави горди", изтъкна президентът. След това се разходи по страниците на книгата, посочи новите моменти, които е научил от нея и не пропусна да отбележи колко лоши са били някои императори.

"Българите идват по тези земи и заварват една цивилизация, няма нищо страшно в това, че сме наследници на тези богатства. Страшно би било, ако не се отнасяхме с тях като стопани. Историите са живи, благодарение на такива книги и автори", посочи Стоянов.

"Дано поколенията не говорят за нас, че сме били жестоки и лоши управници", започна изказването си областният управител Здравко Димитров. Той благодари на Кесякова и Райчев за положените усилия да съхранят историята за поколенията. "Продължавайте да работите и нека заедно оставим на децата си един хубав град, защото Пловдив е в сърцата ни", заяви губернаторът.

Археологът Кесякова посочи, че освен нови разкрития албумът прецизира и много от датировките на фактите. Тя разказа за някои от тях, но остави хората сами да се запознаят, след като прочетат "Филипополис".

Сред гостите бяха почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе Ди Франческо, турският консул Хюсеин Ергани, скулпторът Цвятко Сиромашки, оперният певец Ивайло Михайлов, зам.-кметът по култура Александър Държиков, проф. Даниела Дженева, ръководител на ансамбъл „Тракия“, Тони Симидчиева-председател на Регионалната занаятчийска камара, водещите медицински специалисти – д-р Георги Крумов, д-р Георги Сакакушев, д-р Гюрай Ходжев, кандидатите за районни кметове Георги Титюков и Георги Стаменов.

Гостите останаха възхитени от обновената Alchemist Residence, откъдето се вижда най-красивият залез в Пловдивска област. Не пропуснаха да похвалят и майсторлъка на шеф готвача Стефан Иванов на коктейла, който домакините дадоха след презентацията.

Шефът на Ортопедията в „Медлайн“ д-р Янакиев се присъедини към Ордена на Свети Йоан
Шефът на Ортопедията в „Медлайн“ д-р Янакиев се присъедини към Ордена на Свети Йоан

Известният ортопед и началник на отделение в МБАЛ „Медлайн“ д-р Янаки Янакиев влезе в редиците на Малтийския орден. Това стана на ...

Прочети всичко
Инвестиционно намерение за Изграждане на МБАЛ в с. Белащица
Инвестиционно намерение за Изграждане на МБАЛ в с. Белащица

 ОБЯВЛЕНИЕ от „ФОН ГОЛДЕНБУРГ“ ЕООД, „ДР МЕРИГОЛД” ЕООД, и „Голдшилд“ ЕООД,   Горепосочените фирми имаме ...

Прочети всичко
Лечебните заведения на Goldenburg Organisation са на разположение на пациентите 24/7
Лечебните заведения на Goldenburg Organisation са на разположение на пациентите 24/7

Във връзка с разрастването на опасната зараза от коронавирус у нас и въведеното от парламента едномесечно извънредно положение – до ...

Прочети всичко